Fråga:
vad uppnår detta drag?
aherve
2017-01-27 20:04:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag tittade på det aktuella spelet Carlsen vs Adhiban och jag såg ett drag som alltid pusslar mig:

  5. h3 Bh5  

Jag skulle säga att Carlsen vill lossa riddaren eller sparka bort biskopen. Biskopen drar sig tillbaka, samtidigt som han håller press på samma diagonal

  6. Be2  

Detta drag får jag inte. Jag kan föreställa mig att 6.g4 skulle orsaka positionsproblem på kungssidan, så biskopen flyttas till e2 för att bryta nålen.

Men om detta är sant, då varför spelade Carlsen 5.h3 i första hand?

Jag förstår inte vad som 5.h3 uppnår.

Tack!

this puzzles me

Svart attackerar aldrig på kungens sida med denna struktur så vitt ger bara plats för sin kung för långt framtid. Ger också möjlighet att sparka bort biskopen i ett drag utan Bxf3 möjlighet för svart längs vägen om d4 och e5 rutor deltar i någon form av taktik. Lite drag, inget speciellt.
Av de skäl som andra nämner är h3 (eller motsvarande h6) ett mycket vanligt drag i sådana situationer.
Om du visar en position och rör dig skulle det vara bättre om diagrammet var positionen _ före_ rörelserna. Nu när det är öppningen är det ganska enkelt att rekonstruera, men i allmänhet skulle vi inte veta t.ex. där den svarta biskopen var när vit spelade h3.
Tre svar:
javatutorial
2017-01-30 16:46:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag ser minst 3 bra poäng till 5. h3 :

  • först och främst ställer det en fråga till biskopen: om svart vill behålla nålen måste han flytta den till h5 kod > som är mer utsatt och decentraliserat. Dessutom, när biskopen är på h5 , kommer vita rutor på Queenside att bli sårbara, eftersom biskopen inte kan dra sig tillbaka och försvara dem i ett drag (se bara till b7 , till exempel);
  • när biskopen är på h5 , kan vit sparka bort den med g4 om han vill, få plats och gå framåt Bonde med tempo;
  • nu när h3 är på plats blir h2 ett bekvämt flygfält för kungen om vita slott Kingside, och därmed undviker första rang svagheter under slutspel.
jaxter
2017-01-31 04:35:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag vill betona och förenkla @ javatutorials första punkt: 5 h3 begränsar biskopens rörlighet.

Det brukade ha frihet att överföra mellan kungssidan och drottningen, men nu når den inte drottningen under öppningen såvida den inte når f5 eller e4, vilket är mycket ovanligt. Denna minskning av biskopens räckvidd gör den mindre kraftfull än den var tidigare, och därför värre.

Så, huvudpoängen är att göra biskopen en värre mindre bit vilket är ett strategiskt mål för White i denna öppning.

Mycket väl förklarad. :)
Priyome
2017-01-27 23:03:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Från kupolen:

För att stödja ett framtida g4 / h4 / h5-tryck; Skydda mot Nf6-g4; tvingar biskopen till ett mer sårbart torg (h5; få Black att fatta ett beslut angående biskopen - byt ut det / lämna det på c8-h3 diagonalen / flytta det till h5.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...