Fråga:
Praktisk studie för en tidigare spelare?
JohnP
2012-07-12 02:24:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag spelade ganska ofta i mitten av 80-talet till mitten av 90-talet. Min högsta betyg OTB var låg 1300-talet (redigerat, jag hade trott att jag nådde 1415, men inte enligt USCF-webbplatsen - även om det inte inkluderar mina gymnasiet på 80-talet) under USCF, med något desultory studievanor, även om jag läste mycket om allmän taktik, bonde strukturer och lite teori. Två bästa resultat var ett upprörd pris vid Western Open och en check på $ 3000 i U1300 vid turneringen i Vegas i december (glömde namnet).

Jag har blivit intresserad av att spela igen och började titta på vad som finns där ute, och jag är lite överväldigad av de verktyg som finns tillgängliga nu.

Var ska jag börja? Jag är förmodligen långt bortom de flesta "bönder flyttar en eller två kvadrater" nybörjarböcker, men förmodligen inte upp till hastighet på även mellanliggande böcker, jag minns vagt bitar av ett par öppningar etc.

Och vad öppningar ska jag koncentrera mig på att lära mig först, som gör att jag kan expandera? IIRC, jag spelade skotsk, fransk och lekte med de indiska öppningarna.

Jag försökte formulera detta för att inte uppmuntra en öppen debatt, och jag tror inte att det passar helt de föreslagna frågor som redan finns . Om det fortfarande anses vara för brett, gör ett par förslag så kan jag redigera för passform.

På grund av den allmänna frågan tror jag att administratörerna kanske vill göra detta till en community-wiki. Det har inte riktigt ett objektivt svar men det är ganska användbart.
Jag tror att frågan är lika bra som alla på webbplatsen. OP: n letar efter uttryckliga råd.
Jag håller med om att frågan är bra men alla råd som ges skulle vara subjektiva. Det är poängen med en community-wiki. Det förbättrar webbplatsens informativa natur. http://meta.stackexchange.com/questions/11740/what-are-community-wiki-posts
Vi har haft en diskussion om detta på Meta. Det finns _bra_ subjektivt och _bad_ subjektivt. Jag tror att denna fråga är mer av den förra; det är väldigt positivt.
Tony- Jag säger INTE att det är dåligt subjektivt. Det är bra. Problemet är att det lämpar sig för * flera * svar över tiden. En community-wiki uppmuntrar * fler svar * snarare än att bara ha en vald.
Jag fick höra att "bra subjektivt" är ok.
@RobertKaucher, Jag är inte säker på att community-wiki-läget faktiskt skulle uppmuntra fler svar här. Jag tänker åtminstone just nu att den här frågan är bättre lämnad som den är. Jag tror också att community-wiki-läge kan vara lämpligt i olika sammanhang på olika webbplatser av SE-typ. I alla fall tycker jag att det är bra att diskutera. Här är ett metapost för just det: http://meta.chess.stackexchange.com/q/146/167
Jag har spelat av och på under ganska lång tid (men aldrig en paus så länge), och varje gång efter att jag kom tillbaka är det min taktik som lider mest. Jag använder den här webbplatsen för att hjälpa mig att få tillbaka dem: http://chess.emrald.net/
Två svar:
Robert Kaucher
2012-07-12 03:27:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag kommer att göra några förslag på läsmaterial.

Besök Dan Heismans kolumn på Chess Cafe som heter Novice Nook. Var särskilt uppmärksam på vad han skriver om ämnet Real Chess ( artikel 1 och artikel två).

Fokusera så mycket du kan på detta "Real Chess" -idé i dina studier och spel. Kom alltid ihåg att du kommer att spela som du tränar. Lägg därför mycket utbildning i korrekt över-the-board-analys. En bok som Praktiska schackövningar kan vara användbar för detta eftersom den har en blandning av taktiska och positionella positioner så att du aldrig är säker på om du ska leta efter en tvingad sekvens eller en positionsidé.

Ärligt talat skulle jag inte spendera massor av tid på att studera öppningarna. Men programvara som Chess Position Trainer kan hjälpa dig mycket. När det gäller vilka, håll fast vid de du haft tidigare och lär dig nya som du ser i dina studier.

För litteratur tror jag Ludek Pachmans Modern schackstrategi är förmodligen en av de första böckerna du borde läsa. Jag gillar också Silmans Complete Endgame Course: From Beginner To Master för grundläggande endgame-teori som är mycket praktisk.

Trevliga länkar. Jag hade problem med Chess Position Trainer. Det fortsatte att krascha på mitt system. En annan bra programvara är Chessmaster.
CPT version 4 är nu i full version. Det borde inte ha den frågan mer. När använde du det?
Jag kommer inte ihåg det exakt, men kanske för 2-3 månader sedan. Även om det finns ett jämförelsediagram mellan version 3 och 4 hade jag svårt att räkna ut vilken som var bäst.
Tony Ennis
2012-07-12 03:25:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Först, vad är ditt mål? Om det bara är att ha kul, gör inte annat än att delta i din lokala schackklubb och spela i turneringar.

Om ditt mål är att förbättra (1500 skulle vara ett bra mål) behövs nytt lärande.

Jag rekommenderar att du startar en schackmotor (program). Det finns gratis sådana som fungerar bra, särskilt på datorn. Anledningen är att du kan använda detta för att ta isär dina spel för att se var du gjorde misstag. Jag tog en av mina ifrån varandra för en tid sedan för att upptäcka att jag saknade att vinna en bit och slog en spelare från 1900+. Istället tappade jag spelet.

En annan rekommendation är att du ska hitta en instruktör. Du behöver bara en A-spelare (1800-1999) eller expert (2000-2199), och dessa är lätta att hitta. Enligt betyg har du inte någon märkbar chans att besegra heller, så jag tror att de kommer att kunna hjälpa dig.

Slutligen kan du spela gratis online på chess.com.

Mellan att spela mycket, använda en dator och ta lektioner, plus typiska (gratis) resurser online, borde du ha tillräckligt för att hålla dig upptagen.

Det låter utmärkt, jag tror att jag har några av mina gamla spel i en låda med mina klockor. Några förslag på en specifik motor eller analyspaket?
Jag kör Scid and Stockfish som jag laddade ner gratis. Jag är på en Mac så i det här fallet är mina val mer begränsade. Som B-spelare har jag ingen verklig chans att besegra Stockfish så det är tillräckligt starkt. Om jag skulle vara seriös skulle jag köra Fritz och ha alla bibliotek ... Så spela igenom de spel du förlorat och jag slår vad om att motorn hittar alla möjliga förbättringar. Du måste tolka analysen för att förstå varför den väljer vad den gör men den är inte för svår.
Återigen, mest utmärkt. Tack. (Udda, på andra SE-webbplatser ger @ dig en popup med ett namn, inte här?)
@JohnP Det beror inte på att du svarar på mitt inlägg; Jag får meddelandet ändå.
@JohnP Här är den typ av saker jag pratar om när det gäller datoranalys. Se länken nedan. I några exempel är spelarna rankade 1300-ish. Ändå är lösningarna inte uppenbara, åtminstone inte för mig. Tänk dig att hitta dessa drag om någon inte berättade att de var där ... Datorn hittar dessa. http://www.chess.com/article/view/greed-and-two-king-hunts
Tack, Tony. Jag laddade ner scid och stockfish, inte alls säker på att jag har det inställt rätt och dokumentation är i bästa fall gles, men förhoppningsvis kan jag räkna ut det. Jag är trots allt en programmerare: - /
@JohnP Jag var tvungen att byta "motor" i Scid för att använda torrfisk. Standardmotorn, Phalanx, är något som jag tycker har förbikopplats av tiden.
Jag lyckades det (tror jag) och torkade snabbt golvet med mig. dubbelt. : p Jag måste spela med den för att ta reda på hur man lägger till nya öppningsbibliotek, går in i mina egna spel etc. Just nu kan jag inte ta reda på hur jag kan bli av med "inga böcker" -felet när det startar. Men jag hade bara en timme innan TKD, så jag ska spela med det mer ikväll.
@JohnP Jag tror att mina kom med en inledande bok. Den har ingen speldatabas och jag blev trött på att försöka hitta någon som var nedladdningsbar. Men sådana databaser är tillgängliga / sökbara på vissa webbplatser så jag behöver inte dem på min dator. Jag spelar inte mot datorn; det är deprimerande. Jag använder den bara för analys av mina OTB-spel. Således behöver jag verkligen ingen öppningsbok eller speldatabas. Jag behöver det bara för att tugga igenom problem. Jag kan ha några enkla slutspelbord laddade om de följde med installationen.
@johnP ett annat exempel på en dator som hittade ett överraskande drag kom omkring 1978, när jag gick i gymnasiet. Jag lät datorn (en TRS-80) analysera bara för att jag tyckte att den var cool. Det hittade där jag saknade en kompis i 2 som började med ett "rookoffer". I stället fortsatte spelet många fler drag (AKA fler möjligheter för mig att skruva) innan jag vann. Lärde mig en lektion.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...