Fråga:
Kämpar för att förbättra tidigare nybörjarnivå
Bryan G
2014-01-07 19:06:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag är en schackspelare på nybörjare på skicklighetsnivå som främst har spelat mot datorer .. ja på mina Samsung- och Google-appar i ungefär ett år regelbundet, men har spelat då och då hela mitt liv (47). Jag verkar inte slå datorprogrammen om jag inte har den lägsta inställningen av skicklighetsnivå.

På dessa lägre nivåer gör datorn löjliga misstag och är ingen riktig utmaning. När jag höjer ribban kan jag hålla mig själv genom öppningsrörelser och är så, så under mitten av spelet, men blir alltid krossad i slutspelet. Innan jag går in i schackmatcher med levande människor vill jag vara lite mer förberedd, även om mitt sinne säger att jag skulle förbättra om jag spelade mot levande människor.

Jag har läst flera artiklar och spelat taktikförbättringsappar, slutspel, studerat schackmästare på Youtube som jag prenumererar på MatoJelic etc .. men på något sätt har nått en platå. Detta leder mig till ditt forum. Kanske finns det en högt ansedd webbplats, video eller bok som kan spara lite tid i inlärningsprocessen för att förbättra min mekanik eller kanske bara koppla om hjärnan.

Jag har redigerat mitt svar genom att ge fler böcker att läsa. Dessa fick bra recensioner på * Amazon *, och efter att ha läst kommentarer om dem tror jag att de kan hjälpa dig. Det är en alternativ lösning om du inte hittar den bok jag ursprungligen föreslog. Om du behöver hjälp - lämna en kommentar så svarar jag så fort jag kan. Lycka till och hälsningar.
Om du vill spela mot andra levande mänskliga spelare finns det ett _mycket_ bra schacknätverk på [chess.com] (http://www.chess.com/)
Datorer är inte det enklaste. Även vissa har sin enkla inställning för att ibland göra misstag eller begränsa behandlingen. Personligen har jag lagt märke till att det är lättare att slå en A-klassspelare med en timme än att slå en dator med en halvtimme. Jag spelar bara dator för att stärka min taktik
Fjorton svar:
AlwaysLearningNewStuff
2014-01-07 20:48:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

EDIT (redigerad den 8 januari 2014):


Några av de andra utmärkta svaren påpekade en brist i mina: Jag har inte nämnt vikten av att analysera egna spel. Detta korrigeras nedan för fullständighetens skull. Jag ber om ursäkt till OP och andra som tyckte att mitt inlägg var användbart.


Låt mig först säga gott nytt år och gifta dig med jul!

För det andra kommer du att ha att investera en hel del arbete för att bli riktigt bra, men jag tror att det är möjligt baserat på informationen om din nuvarande skicklighet du har gett.

Baserat på den information du gav tror jag att du kan hjälpa mig med detta och jag hoppas att vi framgångsrikt kan lösa ditt problem. För att kunna föreslå resurser för din förbättring måste jag lära känna dig som schackspelare. Jag måste veta * vilken takt du spelar, vilken typ av positioner du föredrar och så vidare **, men du gav mig inte den informationen så jag kommer att täcka båda alternativen.

Hittills har jag dragit slutsatsen att du har tillräckligt många erfarenheter för att lära dig framgångsrikt från böcker och handledning så att jag tenderar att rekommendera dessa resurser för att hjälpa dig själv att förbättra.

Regel # 1 som drastiskt förbättrar spelarnas styrka:

Känn dina öppningar!

Du måste verkligen känna till dina öppningar så att du inte: 1. Fall för billiga fällor2. Få en hemsk position som du hopplöst kommer att försvara i 50 drag, bara för att avgå senare.

Om du gillar snabba spel med massor av skarpt, taktiskt spel kan jag rekommendera sicilianska försvaret mot 1.e4 , och Kings indiska försvar mot allt annat ( Kings indiska försvar kommer att minska din tid som krävs för att lära dig öppningarna, eftersom det är mycket flexibelt ).

Om du är långsam, positionellt orienterad spelare rekommenderar jag franska försvaret och Drottningens gambit .

Sök bara efter serien Startar ut Amazon och läs de först.

Regel 2 som drastiskt förbättrar spelarnas styrka:

Lär dig hur man spelar det mellersta spelet som uppstår från era öppningar!

Att lära sig hur man spela mellanspel från dessa öppningar här är ett mästerverk :

Andrew Soltis: Pawn Structure Chess (1995)

Ett måste - period! Detta ensam kan förbättra din styrka med 50%!

Regel # 3 som drastiskt förbättrar spelarnas styrka:

Du måste vet hur man spelar slutspel!

Du måste veta grundläggande principer, åtminstone, annars kommer du att slösa bort alla de fördelar du har byggt i ditt mellanspel.

Slutspel är svåra att bemästra, och du behöver massor av böcker. Jag kan inte rekommendera en gjord för nybörjare just nu.

Du kan prova med Mastering Endgame Strategy (Johan Hellsten) .

Regel # 4 som drastiskt förbättrar spelarnas styrka:

Du måste kunna utnyttja taktik i spelet!

Vi har alla "varit där": Du har "vunnit" spel, men du tappar det eftersom din motståndare hittade ett "lyckligt drag". Eller så har du precis förstörts av ett offer du inte förväntade dig.

Det finns många böcker om detta ämne, och jag kommer att rekommendera Börja med: Chess Tactics and Checkmates .

Regel nr 5 som drastiskt förbättrar spelarnas styrka:

Du måste känna till grunderna i "positionsspel"!

Ibland du kommer att spela öppningar som kräver av dig att "döva" positionen, eller din motståndare kommer att göra det, och utan denna kunskap kommer du att hamna i ett "tråkigt spel", du kommer att förlora fokus och din motståndare kommer lätt att "välja bort dig ". Problemet med dessa öppningar är också att rå beräkning INTE hjälper dig att hitta en plan .

Du kan beräkna tills du dör, men du hittar ingen plan; du behöver kunskapen om positionsteman för att klara dig.

Försök med Mastering Chess Strategy (Johan Hellsten).

Regel nr 6 som drastiskt förbättrar spelarnas styrka:

Analysera dina egna spel! Jag kan inte tro att jag har glömt bort det här! Detta är den viktigaste delen.

Detta är det mönster jag använder:

  1. Skriv ner spelet du har spelat;
  2. Jämför öppningen du spelade med rörelserna i boken om den öppningen (här Starta ut -serien är mycket användbar);
  3. Utvärdera sundheten i din mellanspelplan genom att konsultera Soltis bok, upptäck alla taktik som var i positionen (datorn är utmärkt för det) och konsultera dator / starkare spelare / böcker för att se hur du skulle korrigera både dina misstag och motståndare, och viktigast av allt, försök att identifiera spelet som avgör ögonblicket i spelet;
  4. Utvärdera det slutspel som uppstod: vinns det, dras eller förloras?
  5. Utvärdera tiden du spenderar i samband med positionens svårighet : blir du alltför upphetsad när saker blir tuffa / du vinner så att du slösar för mycket tanke tid? Eller är du för impulsiv så att du gör rörelser utan att tänka?

Som andra har påpekat är ditt huvudmål att spela och inte bli för distraherad med de böcker jag har rekommenderat. Dessa böcker är lätta att läsa och kommer att lära dig de allmänna idéerna + ge dig minsta möjliga mängd av konkreta variationer så att du kan klara dig i ditt spel. Jag ber om ursäkt för att utelämna detta råd, jag har glömt bort det, men utan det är allt annat verkligen värdelöst.

SAMMANFATTNING :

Hitta böcker från Börja -serien för öppningar du vill spela. Skaffa boken om mellanspel som härrör från dessa öppningar; de jag har rekommenderat är utmärkta. Lär dig grunderna i schack: taktik, positionsspel, slutspel. För det kan jag rekommendera boken jag har använt, men här är ett problem :

Boken är inte skriven på engelska och du måste hitta den översatta versionen.

Boken är skriven av Vladimir Vukovic och heter Uvod u sah eller Introduktion till schack när det översätts till engelska. Om du får det överväg dina problem angående slutspel, taktik och positionsspel löst. Om du inte hittar den här boken, försök med böckerna som jag har listat ovan (jag har redigerat mitt inlägg för att ge dig en bok för var och en av reglerna som anges ovan). Jag har inte läst dem, men jag känner att de kan hjälpa baserat på de kritiker jag har läst på Amazon.

Jag skulle börja med att öppna böcker och mellanspel ( Soltis 'bok rekommenderas ovan), och sedan förbättra min taktik, sedan positionsspel och först sedan avsluta spel.

Detta kommer att bli en lång resa för dig, men definitivt en trevlig.

Om du någonsin behöver hjälp, lämna en kommentar så svarar jag så snart som möjligt.

Lycka till, ring om hjälp behövs!

Med vänliga hälsningar.

Jag tror inte att en fokuserad uppmärksamhet på öppningar spelar roll i DETTA inlärningsstadium. Istället ägnar du fokus åt att bemästra öppningsprinciper (skiljer sig från inlärningsöppningar), förstå pantbrott / svagheter (flera böcker om hur man använder bönder och deras formationer) och bara köra på några enkla öppningslinjer för att få dig till ett spelbart mellanspel. Rådgivningen i regel nr 4 om taktik är faktiskt viktigare att korsa nybörjarplatån än någon annan spärr. Överväg att läsa NM Heismans Novice Nook-artiklar online ... de hjälper till att ta itu med tankeprocessfel som nybörjare gör.
@shivsky: Det är syftet med den sista boken (* Vladimir Vukovic *) - det förklarar öppningsprinciperna i detalj. Dessutom, * Startar * serier fokuserar exakt på vad du säger i din kommentar - och jag håller ** 100% ** med dig. Skönheten i * Börja * böcker är att de täcker både öppningsrörelserna, typiska idéer och pekar på grundläggande öppningsregler / principer där de kan. Vänliga hälsningar.
@shivsky: Bara för att klargöra - reglerna ordnas inte efter viktighetsnivå, jag skrev dem för att jag först kom ihåg dem (det har gått länge sedan jag lärde mig grunderna i spelet). Jag gillar ditt förslag till artiklarna - jag hoppas att OP kommer att finna det användbart. Vänliga hälsningar.
AlwaysLearningNewStuff - Gott nytt år tack för att du tog dig tid att skriva ut allt detta. Jag behöver lite tid för att smälta det men jag har en första känsla av att jag kommer att förbättra mitt spel avsevärt. För närvarande känner jag mig anständig med att öppna rörelser och få kontroll över mitten, men det är då saker tenderar att bli förvirrade för mig och jag hamnar i försvarsläge och flyttar ofta samma bit mer än en gång för att komma undan. Att avsluta spelet är det svåraste för mig, även när jag har en fördel. Alltför ofta slutar spelen i dödläge. Hur som helst kommer jag att arbeta med ditt råd .. Tack igen.
Shivsky - Uppskatta de tillagda tipsen. Jag kommer att försöka förstå skillnaden mellan öppningar och öppningsprinciper under mina avläsningar och inleda fokus på regel nr 4.
@BryanG: Du "tappar tråden" i spelet efter din öppning för att du inte förstår det mellersta spelet som uppstår från öppningen - * Soltis * 's bok kommer att åtgärda problemet oroa dig inte. Efter att du har åtgärdat det problemet kommer du att börja förbättra i slutspel eftersom nu kommer du att ha bättre positioner som i gengäld underlättar dina ansträngningar att vinna. Jag upprepar, jag har uppdaterat mitt svar med nya böcker som hjälper dig att läsa om det igen. Förhoppningsvis hjälper det dig. Om du behöver hjälp fråga så hjälper jag dig. Vänliga hälsningar.
@BryanG Från min erfarenhet, att spela olika typer av endgames, mot motorer, hjälpte mitt slutspel att förbättras. Det kan hjälpa dig också!
Detta är verkligen till hjälp för nybörjare som jag! Tack så mycket, @AlwaysLearningNewStuff! +1 känns väldigt lite för ett så fantastiskt svar som förtjänar +10!
@HarryWeasley: Tack, jag är glad att jag hjälpte. Som jag sa tidigare är du välkommen att fråga om du behöver hjälp och bli inte avskräckt om jag inte svarar omedelbart. Jag jobbar mycket, så jag kan inte ägna mig åt schack som jag kunde tidigare, så jag svarar bara på konkreta frågor nyligen ... Lycka till :)
Gå bara inte in på sicilianska.
Tony Ennis
2014-01-07 19:21:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Faktum är att datorer är så starka nu att väldigt få kan slå dem utom i de enklaste inställningarna. Jag slutade spela dem för länge sedan - taktiskt kommer de att göra dig till en kringla. Är du medveten om att gratis schackprogramvara som körs på en vanlig dator kan spela på GM-styrka?

Ta dig till din lokala USCF-schackklubb, gå med och spela människor. Du hittar vänliga spel, kamratskap, turneringar och motståndare på alla nivåer. Du får se mycket utrustning så att du kan välja ett schacksats, bräde och klocka som passar dig. Du får ett betyg som berättar hur du rankar nationellt. Slutligen, om du verkligen vill förbättra kommer det troligen att finnas en spelare där stark nog att ge dig lektioner.

Du lär dig att njuta av att bli krossad av 11-åringar :-D

Tack Tony, att bli krossad av 11-åringar ger mig ännu mer motivation, LOL. Uppskatta tipsen, nu behöver du bara hitta motsvarigheten till USCF-schackklubben här i München, Tyskland.
dfan
2014-01-08 05:18:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

1) Snälla och spela levande människor! De biter inte. Om du fortsätter att vänta tills du är "tillräckligt bra" kommer du alltid att kunna hitta en anledning att fortsätta att skjuta upp den.

2) Den enskilt bästa källan för början schackspelare är Dan Heismans Novice Nook kolumner på chesscafe.com. De bästa av dem har sammanställts och omarbetats till boken A Guide to Chess Improvement: The Best of Novice Nook . Jag rekommenderar det starkt.

3) Så långt det går att studera är mitt personliga råd att undvika att känna sig överväldigad av allt som finns att lära sig om öppningar, strategiskt spel, slutspel etc., och för tillfället bara koncentrera mig på taktik. På din nivå kommer att studera taktik vara överväldigande mer användbart än någon annan aspekt av schack. John Bains Chess Tactics for Students är en bra arbetsbok, men min rekommendation är att gå till en gratis taktikwebbplats som chesstempo.com och börja göra problem. Webbplatsen spårar dina framsteg och ger dig problem som passar din förmåga. Detta är det mest effektiva sättet att förbättra sig vid schack tills du är en ganska erfaren spelare.

sco-ish
2014-06-26 21:11:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det största misstaget du gör är att spela mot datorer, det här är helt enkelt inte, att spela mot sådana tråkiga kiselmaskiner ger dig ingen frukt för schackförbättring, du MÅSTE spela mot människor, det beror på att det finns mycket mer att lära av en människas lek, det finns en enorm psykologisk aspekt involverad i schack, och genom att spela mot datorn kommer du inte att förbättra perioden. Det finns många schackwebbplatser att välja och välja, det finns schack.com stark >, som är helt gratis och chesscube.com , som också är gratis. Om du vill ha några seriösa internetspel kan du betala för att spela på chessclub.com Kallas också internetchackklubben och playchess.com , som drivs av den kända Tyska schackföretaget Chessbase▶ Om du kan hitta en partner att spela med i verkliga livet än det är ännu bättre!

Bry dig inte om sådana saker som öppningar, den allmänna schackträningskonsensusen om att studera öppningen är att det är ett stort misstag, du bör välja en öppning förstås, men inte spela olika, bara hålla fast vid en.

Också några fantastiska schacksajter för att förbättra ditt schack:

thechesswebsite.com är helt fantastiskt med videor som täcker mycket aspekt av schack

chesstempo.com är ett måste eftersom det är en schaktaktikwebbplats och hjälper dig att finjustera dina taktiska förmågor

chessgames.com är också bra för visning av Grandmaster-spel och så vidare

chess.com Redan nämnt, är inte bara ett bra ställe att spela schack utan innehåller en mängd schackkunskaper, med tusentals artiklar skrivna av starka spelare, hundratals videor, en taktiktränare och ett mycket starkt schackforum som y Du bör också ställa frågor om!

Också taktik! Jag kan inte nog betona vikten av taktik, lära mig alla grundläggande schackmattmönster och de taktiska grunderna för schack! (Skewer, Fork, Discovered Attack, Double Check och så vidare)

Jag skulle också vilja förbättra AlwaysLearningNewStuffs svar genom att rekommendera många andra stora schackprosa.

För det första Artur Yusupovs prisbelönta schackkurs är ett måste, du bör börja med den första delen (de grundläggande) http://www.qualitychess.co.uk/docs/14/artur_yusupovs_awardwinning_training_course/

Everymanchess start-serien är också bra, men köp inte dem exklusivt, de koncentrerar sig på öppningar som inte borde vara ditt främsta bekymmer på den nivå du befinner dig på (jag har aldrig läst någon av dem och är 1883 FIDE Over-the-Board).

Silmans Complete Endgame Course bör också vara obligatorisk för varje schackspelare!

Om det inte redan nämnts: Learn Chess av John Nunn borde vara obligatoriskt för varje vuxen som försöker förbättra sig, de många fem stjärnorna den har på Amazon borde vara tillräckligt för att övertyga dig :), http://www.amazon.com/Learn-Chess-John-Nunn/ dp / 1901983307

Schack för dummies Är också utmärkt

The Amateur's Mind av Jeremy Silman hjälpte mig att förbättra massor och fick mig att tappa mina nybörjare skinn :)

Dessa böcker kan vänta på senare;)

Förstå schackflyttning genom drag (John Nunn)

Dvoretsky's Endgame Manual (Mark Dvoretsky)

Hur omprövar du ditt schack (Jeremy Silman)

1000 schackmattkombinationer (Viktor Henkin)

Schackstrategi för klubbspelare (Herman Grooten)

Dvoretskys analytiska handbok (Mark Dvo retsky)

Art of Attack in Chess (Vladimir Vukovic)

Pump Up Your Rating (Axel Smith) stark >

Förstå schackspel (John Nunn)

Lär dig schacktaktik (John Nunn)

Mitt system (Aron Nimzowitsch)

AlwaysLearningNewStuff har redan nämnt Soltis utmärkta böcker :)

Det finns många andra utmärkta böcker som jag kan inkludera här men det skulle vara för långt posta, om du är intresserad, be bara om mer :)

Jag borde också avsluta det här inlägget med ett citat från John Watsons utmärkta bok, Secrets of Modern Chess Strategy , "det kan sägas om vilken schackregel som helst att den enskilda spelarens konkreta upplevelse ger honom en mer exakt och subtil förståelse för dess tillämpning än vad någon tänkbar verbal uttalande skulle kunna" I princip slår ingenting att spela ett verkligt spel.

PS: Se till att det är mot en människa!

PSS: Och mot en starkare spelare!

PPS: Ingenting slår att spela i verkliga livet! Gå kanske till din lokala schackklubb!

Välskrivet inlägg (röstat!). Det är verkligen ett bra komplement till det jag skrev i mitt svar ...
JiK
2014-01-07 20:06:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det är svårt att svara på frågan utan att känna till dina styrkor och svagheter. Således är mitt förslag: lägg upp dina spel någonstans [1] och låt starkare spelare berätta var du går fel. Det är viktigt att ta med dina egna tankar och kommentarer till de spel du lägger upp för att hjälpa andra att förstå dina val bättre och uppmuntra dem att ge mer omfattande och relevanta kommentarer. När du känner till dina svagheter vet du bättre vad du ska studera.

[1] t.ex. forum för Chess.com; Jag är inte säker på om SE är ett bra ställe för spelanalys

Tack JiK, att lägga upp mina spel är något jag inte hade tänkt på, men om det finns människor där ute som kommer att berätta var jag behöver arbeta, så är det ett progressivt tillvägagångssätt jag gillar.
user1745289
2014-01-08 00:21:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ett lite annorlunda tillvägagångssätt än andras svar.

Chess Master 8000 är ett datorprogram som du kan få från eBay för 5 euro. Detta kommer med Avatars som har olika styrkor och olika spelstilar. Till exempel håller en spelare på Queen till varje pris och också taktiskt bra i mitten av spelet men inte så i slutspelet medan en annan är mycket bra i slutspel och svag i öppningar och undviker risktagning. Variationerna är så mycket (det finns ungefär 30 spelare över alla färdighetsnivåer) .. slumpmässigheten i felen kan inte repeteras och avatarer är bra att spela om det inte finns någon mänsklig motståndare.

Jag spelade mot det i ett par år efter att ha blivit frustrerad med normal schackprogramvara och tyckte om .. men tappade intresset när arga fåglar började döda all min fritid .. (jag vet .. det är synd ).

Mina barn spelar också mot det medan de tränar i sina skolchackklubbar.

Jag rekommenderar helhjärtat att ingen anknytning och företaget i sig är borta tror jag. Du får bara använda kopior på eBay!)

Arlen
2014-02-10 07:10:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mitt råd till mina studenter har alltid varit att inte spendera så mycket tid alls på att studera öppningen, åtminstone inte förrän du kommer över genomsnittet i spelstyrka (USCF-betyg någonstans under 1800+). Välj en enkel öppning, och om du fastnar i en fälla, använd sedan tiden på att lära dig hur du kan undvika det nästa gång.

Du förlorar mycket färre spel på grund av fel i öppningen än du kanske tror. Nästan hela tiden du kommer bakom öppningen kommer dina motståndare att ge dig chansen att komma ikapp genom att göra allvarliga misstag själva. Om de inte gör den typen av misstag är oddsen att du inte skulle ha slagit dem ändå.

Mitt vanliga tillvägagångssätt är att spendera tillräckligt med tid på att studera kända öppningsvarianter för att "lappa över" brister. deras motståndare har redan visat dem. Merparten av tiden jag spenderar med mina elever går över taktik - vad man ska leta efter, hur man beräknar, den typen av saker. En av mina studenter utmanade det tillvägagångssättet en gång, så vi satte oss ner med alla de rankade turneringsspel jag hittills hade spelat det året och undersökte mina vinster. Av de 17 segrarna i den gruppen av spel, som spelades mot spelare från USCF 1400-2000 främst, var jag värre när jag kom ut från öppningen i 14. Men min motståndares misstag och min egen förmåga att upptäcka och dra nytta av dessa misstag stod för vinna.

Generellt sett kommer en spelare runt USCF 1500 att göra misstag som motsvarar värdet av en riddare var 30: e rörelse eller så; när de når USCF1800 som faller ner till en bonde eller två. Men de gör misstag. Den enda gången du behöver spendera allvarlig tid på att öppna studien är när du kommer till den punkt där dina vanliga motståndare inte gör sådana misstag.

Vad är det bra att spela de första 10-15 rörelserna i ett spel perfekt, om du börjar göra misstag då och slutar förlora spelet till någon som vet hur man upptäcker dem? Tillbringa din tid med att lära dig att spela schack, istället för att recitera rörelser i en öppning, så kommer du längre. Lämna koncentrationen om att öppna till den tid då du redan gör mycket få misstag i de andra faserna av spelet.

Fel som gjorts i öppningen, om de inte är ytterst katastrofala, kan fixas i mitten spel som din motståndares misstag tillåter dig, och misstag från inledande eller mellersta spelet kan också fixas i slutspelet.

Om din motståndare inte gör misstag skulle han vinna ändå, så det är inte något att oroa sig för.

Det finns en bra uppsättning elementära böcker med titeln Manual Of Chess Combinations (vol. 1-3) från Russia House. I Convektas Peshka-serie instruktionsprogramvara finns det flera bra taktiska tränare. Det bästa av dem är CT-Art, men det är över förmågan hos de flesta nybörjare. När du löser ett taktiskt problem, titta på det igen och försök bestämma vad nyckelidén är som får det att fungera, och se sedan efter den idén på tavlan nästa gång du spelar.

Ralph
2014-01-08 09:43:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

För ett år sedan började jag ta schack på allvar, vilket för mig innebar att studera böcker, träna taktik och spela regelbundet mot riktiga människor. Jag kände lite taktik och förstod de grundläggande positionsidéerna efter att ha avslutat Josh Waitzkins "Chess Academy" i ChessMaster 11. I mars 2013 gjorde jag 3/7 i min första turnering och fick betyget 1100. Jag har inte spelat i en annan rankad tävling sedan men skulle gissa, baserat på mina resultat mot motorerna & folk, att jag är omkring 150-200 ELO starkare nu än jag var då.

De saker som jag känner har gjorde den största skillnaden i mitt spel är:

  1. Tränar regelbunden taktik. Jag använder normalt iChess och IdeaTactics på min telefon.
  2. Att hålla reda på mina spel, analysera & och kommentera dem med en schackmotor och studera den kommenterade spel med fokus på min misstag. Jag använder gratis Scid vs. PC med Stockfish.
  3. Återgår till positioner från mina spel med Chess Hero för att se om Jag kan göra det bättre nionde gången.
  4. Lär mig grunderna för bara en öppning för vitt och ett försvar mot e4 och ett annat mot d4 för svart - och spela dem konsekvent. Personligen spelar jag London-systemet med vitt, och det franska försvaret och Stonewall holländska med svart.

Något som jag känner fortfarande saknas i min utbildning är regelbunden slutspelstudie &-övning.

Så där är det. Jag är fortfarande en svag spelare, men jag har definitivt sett verkliga förbättringar genom att göra allt ovanstående.

Vector
2014-01-08 13:56:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bortsett från alla andra utmärkta svar kommer jag att notera att jag har lärt mig en hel del genom att analysera hur och varför datorn slog mig.

user2882
2014-04-08 19:12:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Chess.com är inte dåligt, men alla live-spel kräver att du spelar mycket snabbare du kan förvänta dig, även i ett socialt spel. Så börja med korrespondensspel så att du har tid att tänka! Och kolla in de gratis läromedel & taktiska problem, de är ganska bra. Efter en tid att göra detta kanske du vill våga prova "halvtimme" eller 15:10 i "live schack", den längsta tiden kontrollerar för live-spel. Ta dem inte för allvarligt. Om du upptäcker att du förlorar i tid efter att ha gjort "bara" tjugo drag spelar du faktiskt i den takt som Kasparov spelar ... riktiga schackspel tar timmar att spela ...

xazp
2018-04-02 04:16:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Min kommentar kommer från försöket och felet att lära mina barn hur man spelar / förbättrar sig i schack och sedan använder samma disciplin på mig själv. Jag tror att den viktigaste mekanismen är att granska faktiska spel, särskilt förluster.

Försök hitta de 2-3 värsta drag du gör i varje förlust. Detta kan göras med en vän eller tränare, själv eller med en dator. Med lite introspektion tror jag att på nybörjar- / mellannivå kan du ganska snabbt identifiera vilka typer av fel som mest bidrar till förluster.

För mitt yngsta barn är felen enkla tappade bitar (eller att en motståndares tappade bitar saknas). Att försiktigt notera dessa fel tror jag kommer att korrigera sig själv med tiden. Jag tror att självkorrigeringen sker snabbare genom att notera dem uttryckligen.

För mig själv märkte jag en serie spel som jag tappade, när någon hade en check / gaffel vilket resulterade i att jag tappade biten. Så jag försöker - inte alltid framgångsrikt - vid varje drag att leta efter alla kontroller som min motståndare kan göra på mig. En intressant bieffekt, jag är mer intresserad av att skydda min kung, eftersom det gör denna beräkning mycket lättare. Men helt enkelt att minska (jag kan inte säga att eliminera) detta fel har ökat mitt schackspel. Jag menar att varje check / gaffel mot mig leder till förlust, så om jag tar bort hälften av dem vinner jag mycket fler spel.

Och för min äldre son har jag märkt att han är ganska bra under öppningarna och slutspelet, men under mitten av spelet, när saker och ting blir komplicerade, blir hans drag slarviga. Så här, säger jag till honom, sakta ner din analys, ta dig tid, du kan räkna ut det men det kräver ansträngning.

Hur som helst bara några exempel - Jag tror i princip att analys av dina förlorade spel kommer att peka på var du har problem (öppningar, slutspel, inte titta på motståndarnas drag) och du fortsätter därifrån.

rpd
2014-04-08 23:03:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag rekommenderar att du går med i FICS gratis Internet Chess Server) och spelar några internetspel mot människor. Efter varje spel (vinner och förlorar och drar) analyserar du spelet. Spela inte ett annat spel förrän du är säker på att du kan förbättra det senaste! Om du bara spelar spel efter spel utan att analysera spelen kommer du inte att lära dig helt och du kommer inte att gå framåt snabbt (och kommer troligen att fortsätta upprepa samma misstag håll dig på ett lågt betyg). Om du vill, prova www.chessworld.net korrespondensschack. Med långa kontroller har du all den tid du behöver för att överväga dina drag. Om du gör det, analysera alltid dina spel igen.

Jag ogillar rådet att inte studera din öppning noggrant! Det är så viktigt att känna till din öppning, eftersom detta dikterar vilken typ av mitt- och slutspel du hoppas på! Så du måste tänka bra på öppningen men inse att det också är en del av hela din spelplan.

Naturligtvis är taktik viktigt, men det är viktigt att du förstår vilken typ av taktik du kommer att möta i dina spel och detta formas av din öppning!

Slutligen fortsätt studera i böcker och vidare Internet för att förbättra din schackkunskap.

Lär dig av dina misstag men fortsätt inte att upprepa samma misstag om och om igen (definitionen av galenskap / galenskap!). Det kan vara svårt att förbättra men om du är fast besluten kommer du att förbättra!

Jag hoppas att det här rådet hjälper. Goodluck :-)

Tom Au
2016-07-10 07:53:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du har nått en viss nivå och bestämt att du kan hålla dig mot andra spelare, dator och mänsklig, tills du når slutspelet.

Då är slutspelet den svagaste delen av spelet, den där du tappar flest spel. Det är där du har mest utrymme för förbättringar. Arbeta med det tills det når nivån för de andra delarna av ditt spel.

TMcSquared
2018-03-29 20:43:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

När jag talar av erfarenhet förbättrade jag mig mycket från att bara titta på GingerGMs videor om London System, Black (Philidor) Lion och hans förhandsgranskningar av Master Method.

Jag har också förbättrats kraftigt från att analysera spel via lichess. org's studier, särskilt de spel som jag tappade och / eller vann med liten marginal.

Jag rekommenderar Lichess eftersom det är det som gjorde att jag verkligen kunde förbättra mitt schackspel från fullständig noob till amatör.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...