Fråga:
Kan en GM-titel ges till någon efter att han dör?
Lynob
2018-07-09 00:58:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kan man få en GM-titel efter att han dör? Till exempel kan Rashid Nezhmetdinov få en GM-titel för sitt bidrag till schack?

Tre svar:
Maxwell86
2018-07-09 13:33:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ja, det är möjligt. FIDE kan tilldela titeln hedersmästare, baserat på en spelares tidigare prestationer och / eller andra bidrag till schack.

De flesta hedersmästarna levde fortfarande när de tilldelades titel. Det finns dock två exempel där titeln tilldelades postumt: GM Rudolf Maric och GM Karoly Honfi.

Umlin
2018-07-09 01:12:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Grandmaster-titeln (eller GM) tilldelas spelare som uppfyller två kriterier:

  • Deras ELO-betyg är över 2500.
  • De har uppnått 3 GM-normer. En GM-norm uppnås när en prestanda på 2600 uppnås i slutet av turneringen. Dessutom är alla turneringar inte kvalificerade för GM-normer: det måste vara minst 3 GM-deltagare med en lägsta betyg på 2200, turneringen måste tillåta minst 120 min tänkande tid per match (inklusive steg), det måste finnas en FIDE-domare osv ...

Titeln International Master (eller IM), Women Grandmaster (WGM) och Women Internation Master (WIM) erhålls också genom en liknande process, dock den erforderliga nivån är lägre. Till exempel är den erforderliga ELO-klassificeringen för en IM-titel 2400.

Mer information finns i FIDE-handboken, särskilt i avsnitt 1.4 men 1.7.

Så, för att svara på din fråga, kan titeln inte ges postumt om personen inte har uppnått dessa resultat under sin livstid, oavsett hur mycket de bidrog till schackspelet. Det är svårt att tro att en död skulle göra en GM-norm.

Men schackgemenskapen håller med om att Rashid skulle kunna slå Tal eller någon GM under sin tid
Att kunna slå någon är inte detsamma som att göra en norm, trots den enastående prestationen att slå den nuvarande världsmästaren. Titlar har aldrig tilldelats postumt. 1950 tilldelades initiala GM-titlar till 27 spelare, men inte postumt. Således tilldelades inte Steinitz, Lasker, Capablanca och Alekhine, trots att de varit världsmästare, titeln (källa: [Wikipedia] (https://en.wikipedia.org/wiki/Grandmaster_ (schack)).
Eftersom du nämnde Capablanca, vilar jag mitt fall. Anledningen till att jag frågade det är att det finns en framställning om att tilldela Rashid titeln. Men tja, om Capa inte fick det.
Rashids topp var mindre än 2500. Han skulle inte ha varit GM även om han levde nu. Han är väldigt långt ifrån Tal.
Fred Knight
2018-07-09 08:47:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns en liten chans att en person kvalificerade sig men dog innan FIDE gjorde det officiellt. Även om Umlin gav standardsvaret för hur man uppnår GM-titeln finns det undantag. Att vinna en mästerskapsturnering, som Senior World eller till och med u18, ger dig en automatisk GM-titel. Detta för att säkerställa att en GM alltid vinner turneringen. (Det skulle se dumt ut för en spelare utan namn att vinna en så stark turnering.)

Jag trodde att u18 bara skulle ge automatisk chatt?
@SmallChess Du har rätt, U18 är en GM-norm och / eller automatisk chattitel. World Junior, som är U20, är ​​automatiskt GM-titeln, men det är mest tufft eftersom toppspelarna redan är GM och många över 2700 till och med. https://old.fide.com/fide/handbook.html?id=199&view=article Table 1.24b


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 4.0-licensen som det distribueras under.
Loading...