Fråga:
Ska du låta din motståndare veta om de har glömt att trycka på klockan?
AndyM
2012-07-27 16:51:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag är i två sinnen här.

Den goda idrottsmannen säger att du alltid ska låta din motståndare veta (kanske begränsad till en gång per spel).

Den hårdare delen av mig säger att hantera klockan är en del av spelet och reglerar som allt annat. Om du spelar på allvar bör du behandla klockan inte annorlunda än till exempel "touch-move" -regeln och förvänta dig ingen hjälp från din motståndare.

Spelar det någon roll om man spelar ett klubbspel eller en turnering med prispengar på spel?

Säg till honom. Vill du verkligen vinna så dåligt?
Ja självklart. Till och med vid en tid vid USA-öppet hade min motståndare tio minuter kvar innan han förlorade spelet eftersom han inte dök upp. Jag hittade och ringde till hans hotellrum (pjäsen var i själva hotellet) och han sov sömn. Jag sa till honom att han hade tio minuter innan han förlorade matchen i tid. Han springer nerför trappan och kommer till brädan med en minut kvar. Jag slutade också med att förlora spelet. (han var en mycket stark spelare, en IM :)
Tre svar:
Robert Kaucher
2012-07-27 17:47:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Enligt min personliga åsikt, om du har märkt att din motståndare har glömt att slå sin klocka, föreskriver de oskrivna reglerna för god sportsmanity att du ska ge din motståndare råd om sådant. Det kan dock bli distraherande för båda spelarna om du måste göra detta mer än två gånger.

Så den verkliga frågan kommer ner på de juridiska teknikerna.

Får du till och med göra ditt drag innan din motståndare slår hans / hennes klocka? USCF-reglerna är åtminstone inte så tydliga om detta. Men det verkar inte vara olagligt alls. Många människor känner att det är dåligt att röra sig innan din motståndare har tryckt klockan, men en sådan regel skulle inte kunna genomföras ur ett praktiskt perspektiv.

Hur är det med plötslig död? Turneringsdirektörer och skiljedomare är i allmänhet uppmanade att inte avbryta spelet för att påpeka olagliga drag när de är i plötslig död. Så även om detta vore en regel skulle det troligtvis läggas åt sidan vid plötslig död.

Annat än information om tidsfördröjningar och tidskontroller här är vad USCF säger om klockan:

  6.) Förutom att trycka på klockan ska ingen spelare röra klockan förutom: 6a.) För att räta ut den. 6b.) Om en spelare slår dygnet runt kan ett straff bedömas. 6c.) Om din motståndares klocka inte tickar kan du trycka på hans sida nedåt och trycka på din sida igen. Om detta förfarande inte är tillfredsställande, vänligen ring en regissör. 6d.) Varje spelare måste alltid tillåta att trycka på klockan efter att deras drag har gjorts. 6e.) En spelare bör inte hålla en hand på eller sväva dygnet runt.  

Tillbaka under 2008 var det lite kontrovers om dessa frågor angående klockan. För det mesta har saker precis blivit uppe i luften. Sammanfattningsvis är det inte ditt ansvar att ge råd till din motståndare, många tycker att det är bra att göra det. Men om det verkar som att din motståndare vanligtvis glömmer att trycka på klicket, skulle jag bara fortsätta med spelet och inte ge honom eller henne råd mer än två gånger. Det finns ingen anledning att detta skulle störa din njutning av spelet och din koncentrationsförmåga. I slutändan, i USCF, sätter reglerna en skyldighet på individen att trycka på sin egen klocka.

Kasparov v. Karpov, 1987 (påpekad av Tony Ennis) från AP-arkiv

I nästan tre minuter såg medlemmar av Kasparovs delegation hjälplöst när hans tid långsamt gick bort. Enligt reglerna kunde varken de eller matchdomaren varna Kasparov för hans misstag. När han äntligen märkte hade Kasparov mindre än en minut kvar för 14 drag. När han desperat spelade drag efter drag stängde Karpov in med en krossande parningsattack. "Det är verkligen en mycket dålig psykologisk chock", sade den spanska schackskribenten Fernando Urias. "Kasparov har inte bara tappat rätt i början av mästerskapet, utan han förlorade också att spela med fördelen av vitt."

Jag håller med att påpeka att misstaget är "bra form". Jag skulle överväga att inte påpeka det om min motståndare hade gjort något skadligt för att förtjäna det (som att vara störande eller respektlös under spelet).
Lyckligtvis har jag aldrig varit i en sådan situation. Men jag håller med. Om min motståndare är en jerk, kan det vara så att vi bara följer reglerna och motståndaren får ingen extra övervägande från mig.
Det var ett Karpov mot Kasparov världsmästerskapsspel där Kasparov glömde att slå klockan i tidsproblem. Karpov satt tyst och lät Kasparovs tid ticka bort. Kasparov märkte för sent; när han insåg vad han hade gjort hade han inte tillräckligt med tid för att kontrollera tiden. (Det är fantastiskt vad du kan hitta på innertuberna: http://www.apnewsarchive.com/1987/Kasparov-s-Lapse-And-Loss-Surprises-Chess-Experts/id-d00b24ebff5eede461c2587317bcef62)
@Tonny Ennis, jag lade till den anekdoten. Intressant artikel.
AnonymousLurker
2012-07-27 19:05:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vi är alla människor och människor gör misstag. Inklusive glömmer att trycka på klockan när du spelar schack. Även toppspelare. Personligen blev jag mycket imponerad när jag har läst vad Botvinnik gjorde i en sådan situation.

Följande är min fria översättning från ryska:

I Nottingham ( Nottingham-turnering, 1936 ) Jag gjorde ingen skillnad mellan mina tidigare landsmän - Alekhine och Bogoljubov ( den första emigrerade till Frankrike, den andra - till Tyskland. Båda märktes som "förrädare" av sovjet propagandamaskin, Bogoljubov sägs vara en nazistisk supporter även ) - och andra spelare. Under vårt spel gjorde Bogoljubov ett drag och glömde att trycka på klockan, jag berättade direkt för honom om det. "Var det?" frågade han på tyska (tyvärr tänkte han inte på ryska längre), sa sedan tack och tryckte på klockan. Kanske uppskattade Bogoljubov min idrottslighet och motverkade i sista omgången mot den kubanska stormästaren och gjorde en oavgjort mot honom, vilket gjorde det möjligt för mig att dela första platsen med Capablanca själv.

Detta kan vara från bok som på Wikipedia kallas "Botvinnik, MM (2000). Neat, K .. ed. Botvinniks bästa spel Volym 1: 1925–1941. Moravian Chess. ISBN 807189317.", även om jag har läst detta i en rysk bok med namnet " Analitiska och kritiska verk 1923-1941 ".

Nikana Reklawyks
2012-12-01 06:12:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

¹ Berätta inte för honom. Hans klocka, hans tidsstyrning. Särskilt om något står på spel.

Att trycka på klockan kräver otroligt låg skicklighet, men säger du till din motståndare varje gång han blundrar, eller är det bara en del av bra spel att aldrig, någonsin göra dem?


¹ Jag känner att en åsikt är underrepresenterad här, så låt oss se vad det är värt :)Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...